UMP DI MATA ASIA TENGGARA

KOTA SURABAYA, JAWA TIMUR, 7 Disember 2022. Universiti Malaysia Pahang terus menerajui arena sukan universiti Asia Tenggara apabila Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni) Profesor Ts Dr Mohd Rusllim Mohamed dilantik menjadi Presiden Asean University Sports Council (AUSC) untuk tempoh 2023-2025 pada majlis Perhimpunan Agung Asean University Sport Council (AUSC) ke-5, 2022 dan Mesyuarat AUSC Ke-32 yang berlangsung pagi tadi bertempat di Hotel Doubletree By Hilton di Kota Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.
 
Beliau yang turut berperanan sebagai Pengerusi Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) kini berperanan lebih luas iaitu memastikan program pembangunan sukan universiti Asia Tenggara berkembang selari dengan arus semasa pembangunan sukan universiti dunia. Turut hadir pada mesyuarat dan majlis perlantikan tersebut ialah Pengarah Pusat Sukan dan Kebudayaan UMP yang juga Setiausaha Agung MASUM, En Mohd Aznorizamin Bin Haji Ismail selain delegasi dari negara Asean lain yang menjadi anggota AUSC.
 
 
Sebelum itu, Mesyuarat AUSC kali-32 telah diadakan pada sebelah pagi bagi membincangkan secara terperinci mengenai persiapan tuan rumah, Indonesia bagi penganjuran Sukan Universiti Asean (AUG) 2024 yang dijadualkan berlangsung di Kota Surabaya dan Kota Malang, Indonesia. Turut diadakan ialah sesi lawatan dan pemeriksaan di vanue-vanue kejohanan yang bakal dilangsungkan.
 
Sementara itu, delegasi UMP yang diketuai oleh TNC (JHEPA) juga turut mengambil kesempatan lawatan ke Surabaya untuk mengadakan program kolaborasi bersama Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS), Indonesia. Program jangka pendek antara kedua-dua buah IPT itu menjurus kepada program bakat-bakat muda dikalangan pelajar dengan tema ‘ Future Talent Exploration Programe’ yang bertujuan memberi pendedahan dalam melahirkan lebih ramai cendakiawan dan pemikir yang dapat memberi manfaat kepada kedua-dua intitusi.
Pihak Pusat Sukan dan Kebudayaan UMP mengucapkan selamat maju jaya kepada TNC (JHEPA), Profesor Ts Dr Mohd Rusllim Mohamed diatas perlantikan ini dan semoga AUSC, MASUM dan UMP terus cemerlang dibawah pentadbiran beliau.
MAJULAH UMP
DEMI UMP

Print   Email