SUKAN ANTARA FAKULTI (SUKFAC) KALI KE-12 UMP 2022 MEMBUKA TIRAI.

PAYA BESAR, 3 Disember 2022-Sukan Antara Fakulti (SUKFAC) KE-12 UMP 2022 kembali mewarnai suasana Universiti Malaysia Pahang apabila telah membuka tirai secara rasminya pada satu majlis ringkas bertempat di Kompleks Sukan Universiti Malaysia Pahang, Paya Besar pagi semalam.
 
Majlis yang telah dirasmikan oleh Pengarah Kanan Akademi ADAB, Mejar Imaduddin Bin Abidin turut dihadiri oleh Pengarah Pusat Sukan dan Kebudayaan UMP, En Mohd Aznorizamin Bin Haji Ismail selain Penasihat SUKFAC, En Nur Adam Maximillian dihadapan lebih 500 orang peserta setiap fakulti yang mengambil bahagian pada acara sukan minggu pertama ini.
 
 
Dalam ucapan perasmian beliau, Mejar Imaduddin turut melahirkan rasa bangga dan teruja diatas penglibatan para pelajar pada SUKFAC kali ini walaupun ianya berlangsung pada cuti awal semester dan mengharapkan para pelajar dapat mengambil peluang untuk mengisi manfaat cuti semester ini dengan aktiviti berfaedah di dalam kampus selain mengukuhkan ukhwah dan persahabatan bersama rakan-rakan fakuti dan juga sekampus melalui aktiviti sukan. Pada acara simbolik perasmian, Mejar Imaduddin sempat membuat satu hantaran servis bagi permainan Bola Tampar dan mendapat sorakan dan tepukan gemuruh dari para peserta yang hadir pada perasmian tersebut.
 
SUKFAC mempertandingan 11 acara dengan 21 pingat emas ditawarkan dibahagikan kepada 3 FASA. Fasa 1 bermula 3-4 Disember 2022 yang mempertandingan acara Bola Tampar, Badminton, Ping Pong dan Futsal. Fasa 2 pula menyusul pada 10-11 Disember yang mempertandigkan Tenpin Boling, Petanque, Catur dan Sepaktakraw manakala FASA 3 yang akan dipertandingkan pada 17-18 Disember pula mempertandingkan acara seperti Bola Jaring, Bola Baling, Boling Padang dan Bola Keranjang. Sebanyak 9 fakulti yang mengambil bahagian dengan penglibatan hampir 1500 peserta dikalangan pelajar UMP.
 
Semoga melalui kejohanan ini, lebih ramai bakat-bakat baru yang dapat dicungkil untuk diketengahkan ke dalam pasukan utama universiti untuk mengharungi kejohanan peringkat universiti nanti. Kepada warga kampus yang berminat untuk menonton dan menyokong pasukan fakulti masing-masing bolehlah hadir di Kompleks Sukan di kedua-dua kampus iaitu di Paya Besar dan Pekan selain vanue luar yang telah dinyatakan pada poster kejohanan.
MAJULAH UMP
DEMI UMP
 
 

Print   Email